Luisterbankje vertelt je een verhaal

Langs de wandelpaden in de gemeente Heerde vind je luisterbankjes. Scan de code met je smartphone, ga zitten en luister naar het korte verhaal over de omgeving.

Laat je verrassen
Luisterbankje_Horsthoekerpad_De_Dellen " alt="Luisterbankje">

Over Luisterbankje

Het hout van de bankjes komt uit de Heerder gemeentebossen. De luisterbankjes zijn ontworpen en gemaakt door vrijwilligers van Vrieze’s Erfgoed in Wapenveld. Lokale gastheerorganisatie Visit Heerde ging op zoek naar verhalen en dankzij giften en sponsoren werden en worden er nog steeds bankjes geplaatst. Bij elk luisterbankje staat een boom die past in het landschap. Een eik die gekapt werd, een hoogstamfruitboom van een ras dat bijna verdween of gewoon een zomerlinde, omdat die zo mooi zijn.

Met dank aan

Luisterbankjes is een initiatief van Visit Heerde in samenwerking met klompenpadvrijwilligers, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, de Gemeente Heerde, Stichting Recreatie Wapenveld. Dankzij Dunique is het mogelijk om online te luisteren naar de verhalen.

Heb je een bijzonder verhaal te vertellen? Weet je een goede plek voor een bankje? Neem dan contact met ons op! We willen graag meer bankjes plaatsen en zoeken daarvoor sponsoren!

Mail ons op info@visitheerde.com.

Lees meer over Visit Heerde

Wandel

Wandelen is ongekend populair geworden en de vraag naar fijne plekken om uit te rusten groeit. Voor wandelaars is de gemeente Heerde een eldorado. Liefhebbers van het betere voetenwerk kunnen er eindeloos wandelen door een altijd boeiend landschap. En dat geldt uiteraard voor alle seizoenen.

Vijf verschillende klompenpaden

Klompenpaden gaan zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés. Ook in Heerde geniet je van prachtige wandelingen over de zogenoemde klompenpaden: kilometerslange wandeltochten langs de mooiste plekjes. In de gemeente Heerde vind je luisterbankjes langs onze vijf klompenpaden, die tussen de 10 en 15 kilometer zijn. De klompenpaden zijn gemarkeerd met bordjes en stickers met klompjes erop. Klompenpaden zijn een initiatief van Stichting Landschapsbeheer Gelderland en een team van lokale vrijwilligers. 

Lees alles over klompenpaden

Verrassend

Mag een bankje meer bieden dan alleen een zitplaats? Wij vinden van wel! We delen graag onze liefde voor de plek waar je zit en vertellen je graag een goed verhaal. Of een sterk verhaal.

Lokale vertellers

Een barones die vertelt over het kasteel waar je naar kijkt. Een ander bankje neemt je mee in de geschiedenis van het platteland, een eeuw geleden! Voor kinderen is er een bankje met een kinderboekverhaal. En ook hoor je eindelijk de echte geschiedenis van strijdbare nomadische krijgers uit Bashkortostan die in Veessen waren. Of wat dacht je van een nieuw verhaal in het Heerder dialect? Al deze verhalen zijn verteld door bewoners van het gebied. Ze schreven het zelf of deden er onderzoek naar.

Vind een luisterbankje

Door de unieke ligging tussen de bossen en heide van de Veluwe en de IJsselvallei is de gemeente Heerde landschappelijk gezien een parel. Wijds uitzicht over de weilanden en de IJssel of door de bomen nog meer bos zien, het kan vanaf een luisterbankje.

Het eerste luisterbankje is geplaatst op landgoed Vosbergen aan het Vosbergenpad. Je vindt deze aan het einde van de oprijlaan bij het kasteel, aan Vosbergerweg 38 in Heerde. Als je een rondje om de gracht loopt vindt je het tweede luisterbankje. De andere geplaatste bankjes kan je vinden op de plattegrond hieronder.

Lees meer over de 5 klompenpaden